thisismylifeandilikeit

Alla inlägg den 18 januari 2012

Av Jenny Oscarsson - 18 januari 2012 19:07

En kompis la upp detta klippet på fb, tyckte den var grymt bra (fast dålig kvalité)

Det är inte lätt att få hästen att göra de saker som vi ber om, det krävs massor av tid!

Ni andra ska inte kalla oss hästmänniskor för fegisar, för vi handskas med stora,starka,fartfyllda och tunga djur, och liksom vi är dem en egen individ!

Så tänk innan ni säger nåt dumt till oss!

Kan ni få en häst att gå såhär?!

Natural horsemanchip på hög nivå!

//Jenny



Av Jenny Oscarsson - 18 januari 2012 15:08

Här kommer inlägget om travsporten som jag lovat !


Historik:

De första organiserade travtävlingarna etablerades under 1800-talet i bland annat Frankrike och USA. Trav är numera en stor sport i bland annat Skandinavien, USA, Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Australien och Nya Zeeland.


Trav runt om i världen:

I till exempel USA körs varje år ett lopp för treåriga hästar som heter Hambletonian Stakes. Det räknas som världens största treåringslopp ihop med svenska och franska kriteriet.

I januari varje år körs Prix d'Amerique i Paris, ett lopp för äldre hästar. Loppet körs på travbanan Vincennes över 2 700 m och räknas som världens största långdistanslopp. Några svenska hästar har vunnit loppet genom åren, bland annat Queen L med Stig H Johansson, Ina Scot med Helen A Johansson och Gigant Neo med Dominiek Locqueneux(tränad av Stefan Melander) och Maharajah med Örjan Kihlström kom på 2a plats 2011 i detta lopp.

( Queen L står numera på Broline, hon är född -86 tror jag & har sprungit in ca. 17 miljoner!)


Åldrar:

Varmblodiga travare får börja tävla när de är två år. Ston tävlar till och med det år de fyller tio och hingstar och valacker till och med det år de fyller tolv. Kallblodstravare tävlar t.o.m det år de fyller 15. Ponnytravet har helt andra regler för ålder. Där får man kvala när ponnyn är tre år och köra ett lopp per tävlingsdag med en tre-åring. När ponnyn är mellan 4-18 år får den tävla två gånger per tävlingsdag.

Dem börjar alltså då köra in hästen när den är ett år gammal, vilket jag tycker alldeles förtidigt då hästen inte har hunnit växa klart. Själv tycker jag att dem kunde få börja tävla när dem är runt 5 år, så att hästen hinner vara unghäst.

( Detta är direkt kopierat från Wikipedia, när jag sökte på travsport så kom det typ inte upp något, så fick nöja mig med detta)


VÄRT ATT LÄSA!

''När du ska köra in din häst,ta det varligt och lungt.Låt det gärna ta tid och låt hästen mogna i varje moment.Går du för fort fram får du ALLTID ta flera steg tillbaka för att komma i fas med hästen igen.
Börja aldrig ett nytt moment innan du befäst det som varit.
Var alltid fler vid kritiska moment.
 
Det är alltid kusken som bestämmer vad som ska göras med hästen och medhjälparna utför det kusken vill.
Är ni flera runt hästen så låt bli att snacka ovesäntligheter,det är så lätt att tappa koncentrationen på hästen och det är då saker börjar hända.
Kör korta BRA pass istället för LÅÅÅNGA TRÅÅKIGA.
Bestäm innan körningen vad som ska göras och genomför det i största möjliga mån.
Bli inte arg och irriterad om det inte blir som du tänkt,avsluta med något bra som hästen kan.
En del dagar fungerar inte kommunikationen,
ta då istället en prommenad med hästen eller ställ in den i stallet och gå in och läs en bra bok
.
Man tappar mycket mark om man börjar bråka med hästen.
Förstår inte hästen vad du vill, försök hitta en annan väg att lära den.Det är du som är den smarta.
Skulle olyckan vara framme och det händer saker,vurpor,tramp över skaklar eller skentur..Ställ INTE in hästen i stallet med detta som avslut och gå in och bearbeta dina egna upplevelser.Ta hand om hästens trauma
FÖRST.Gör något som den är duktig på så den går in med possitiva upplevelser efter det obehagliga.
Gör du inte detta så får du problem nästa gång du ska köra hästen, för hästen bearbetar sitt trauma på ett helt annat sätt än du tänkt dej.Den blir stressad över att bli inkastad i stallet ev få div. blesyrer omsedda och sedan bli lämnad själv att tänka på det obehagliga.
Vi ser ALLTID till hästen först om möjlighet finns.
När du är ute och kör din häst,KÖR DEN, låten inte lulla runt i sin egen takt.
Den tröttnar på att lulla efter ett tag och börjar hitta på egna saker att förgylla tillvaron med tex.titta på stenar,brevlådor,bli "rädd"för bilar och diverse andra saker för att få sin dagliga dos av adrenalintillskott.''

/stallulven.se


http://www.hastnet.se/hastnet/forum/forum_svar.php?inlaggid=11082&kid=2 här hittar ni en sida där dem diskuterar när man ska köra in hästen, jag tycker att dem har alldeles rätt att man ska vänta tills häten är 2-2,5.


Detta inlägg om traven kanske inte blev riktigt som jag hade tänkt mig, men hoppas att ni gillar det ändå!

Tipsa gärna om vad jag ska skriva om!

// Jenny :)

Av Jenny Oscarsson - 18 januari 2012 14:00

På svenskan har vi nu hållt på med referat. Förra veckan fick vi ut varsin text som vi skulle skriva en sammanfattning om, jag fick då en artikel om häst skor, och tycker detta var väldigt intressant och vill dela med mig om detta, så jag slänger upp mitt arbete här ;)


Att hästar använder skor är väldigt vanligt, men vet vi hur dem förändrar hästen?

I artikeln ’’välj rätt’’ (Hippson Magazine 1/2011) berättar hovslagaren och tränaren Josefin Olsson hur skon påverkar hästens gång och framförallt hästens hov.

Hovslagaren berättar att hovens hårda yta döljer en avancerat uppbyggd stötdämpare, som också är en viktig del av hästens blodcirkulation. När hästen sätter ner hoven utvigdas den flera millimeter för att då kunna pumpa tillbaka blodet till hjärtat, men med skor kan inte hoven vidga sig och det blir då ett hårdare nertramp och det sliter på hästens senor och leder. Som hovslagare är det viktigt att kolla hur hästen står och går innan man börjar, då hästar har olika hovar och rör sig på olika sätt.

Det är en skillnad mellan trav och ridsport, Olsson säger de att det har blivit ett mode att låta hästarna tävla utan skor på travet, att vara barfota ger ett bättre grepp mot underlaget och det gör att hästen inte tappar fart. Men detta gör också så att det slits väldigt mycket på hoven. För att minska slittaget så skor dem av hästen innan loppet och sätter på skon direkt efter. Men om hästen inte klarar av att gå barfota så kan man använda en lätt aluminiumsko. Travhästar skos mer sällan än hästar som används inom ridsporten, då för att dem har längre kotor, de får då ett långt steg och en bra landning. Ridhästar skos om var 6-8 vecka, och då ska skon hålla hela den perioden, men inom travet är det vanligt att dem skos om inför loppen. Där är fokus mer på funktion än på lång hållbarhet.

Som hovslagare får man handskas med olika sorters skor, säger hovslagaren och den vanligaste skon är den med en tåkappa, det är den ’’flärpen’’ som sticker upp på tån. Den hindrar att skon åker bakåt när hästen sätter ner hoven. En nackdel är att när tån växer så följer skon med och det gör att skon inte skyddar den bakre delen av hoven. Men hästar som hålls med kort tå, exempelvis för att lätt få fång, vill man helst inte sko med tåkappa, då tån är så kort att den är nära den levande vävnaden inne i hoven och då kan tåkappan ge ett extra tryck som gör så att det blir en blödning i hoven. Ett alternativ är då att använd sidokappor, många hovslagare tycker att dessa sitter på bättre, eftersom att skon då har stöd på båda sidor. Det är också ett bra alternativ om hästen hinner bli lång i tån mellan skoningarna, då följer inte skon med fram utan sitter kvar på sin plats. Men det finns också en nackdel, den låser fast hoven så att hoven inte kan vidga sig.

För att förbättre steget tycker hovslagaren att man kan använda sig utav en tyngre sko, det ger även ett större steg och detta används ofta på dressyrhästar. Om man vill ha mer schvung i steget så ska man sko med tunga skor fram och lätta där bak, och om man gör tvärtom så kommer hästen sätta under sig mer. Men detta ska man inte använda förmycket eftersom att hästen vänjer sig och det ger ingen nytta.

Det finns massa olika skor som är bra för massa olika saker menar hovslagaren, det finns skor som ger extra stöd för långa kotor, då ska man använda en ringsko, men glidmomentet mot underlaget försvinner då och det kan slita på lederna vid långvarig användning, en variant av denna skon är äggskon, den är rak därbak istället för rund.

Sen finns det skor för tuffa tag, det är för hästar som sliter på sina skor väldigt fort, tillexempel då de skrapar med hoven i marken. Enklaste sättet att få skon att hålla längre är att svetsa på en hård metallkant i tån, eller att använda en extra tjock sko, tipsar Josefin.

Detta med skor är en hel vetenskap, det kommer nya skor ofta som ska motverka olika saker, detta är inget man lär sig bara sådär, det krävs år av utbildning att kunna välja ut rätt sko till hästen. Det är viktigt som hästägare att ta väl hand om hästens fötter, och ta gärna tid att ta del av hovslagarens kunskap och diskutera gärna om vad som skulle passa hästen, säger Josefine.


Vad tycks?

// Jenny

Presentation


Välkommen till min nya blogg!
Läs om mitt liv i text & bilder!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards