thisismylifeandilikeit

Direktlänk till inlägg 18 januari 2012

Hästskor, hur påverkar dem hästen?

Av Jenny Oscarsson - 18 januari 2012 14:00

På svenskan har vi nu hållt på med referat. Förra veckan fick vi ut varsin text som vi skulle skriva en sammanfattning om, jag fick då en artikel om häst skor, och tycker detta var väldigt intressant och vill dela med mig om detta, så jag slänger upp mitt arbete här ;)


Att hästar använder skor är väldigt vanligt, men vet vi hur dem förändrar hästen?

I artikeln ’’välj rätt’’ (Hippson Magazine 1/2011) berättar hovslagaren och tränaren Josefin Olsson hur skon påverkar hästens gång och framförallt hästens hov.

Hovslagaren berättar att hovens hårda yta döljer en avancerat uppbyggd stötdämpare, som också är en viktig del av hästens blodcirkulation. När hästen sätter ner hoven utvigdas den flera millimeter för att då kunna pumpa tillbaka blodet till hjärtat, men med skor kan inte hoven vidga sig och det blir då ett hårdare nertramp och det sliter på hästens senor och leder. Som hovslagare är det viktigt att kolla hur hästen står och går innan man börjar, då hästar har olika hovar och rör sig på olika sätt.

Det är en skillnad mellan trav och ridsport, Olsson säger de att det har blivit ett mode att låta hästarna tävla utan skor på travet, att vara barfota ger ett bättre grepp mot underlaget och det gör att hästen inte tappar fart. Men detta gör också så att det slits väldigt mycket på hoven. För att minska slittaget så skor dem av hästen innan loppet och sätter på skon direkt efter. Men om hästen inte klarar av att gå barfota så kan man använda en lätt aluminiumsko. Travhästar skos mer sällan än hästar som används inom ridsporten, då för att dem har längre kotor, de får då ett långt steg och en bra landning. Ridhästar skos om var 6-8 vecka, och då ska skon hålla hela den perioden, men inom travet är det vanligt att dem skos om inför loppen. Där är fokus mer på funktion än på lång hållbarhet.

Som hovslagare får man handskas med olika sorters skor, säger hovslagaren och den vanligaste skon är den med en tåkappa, det är den ’’flärpen’’ som sticker upp på tån. Den hindrar att skon åker bakåt när hästen sätter ner hoven. En nackdel är att när tån växer så följer skon med och det gör att skon inte skyddar den bakre delen av hoven. Men hästar som hålls med kort tå, exempelvis för att lätt få fång, vill man helst inte sko med tåkappa, då tån är så kort att den är nära den levande vävnaden inne i hoven och då kan tåkappan ge ett extra tryck som gör så att det blir en blödning i hoven. Ett alternativ är då att använd sidokappor, många hovslagare tycker att dessa sitter på bättre, eftersom att skon då har stöd på båda sidor. Det är också ett bra alternativ om hästen hinner bli lång i tån mellan skoningarna, då följer inte skon med fram utan sitter kvar på sin plats. Men det finns också en nackdel, den låser fast hoven så att hoven inte kan vidga sig.

För att förbättre steget tycker hovslagaren att man kan använda sig utav en tyngre sko, det ger även ett större steg och detta används ofta på dressyrhästar. Om man vill ha mer schvung i steget så ska man sko med tunga skor fram och lätta där bak, och om man gör tvärtom så kommer hästen sätta under sig mer. Men detta ska man inte använda förmycket eftersom att hästen vänjer sig och det ger ingen nytta.

Det finns massa olika skor som är bra för massa olika saker menar hovslagaren, det finns skor som ger extra stöd för långa kotor, då ska man använda en ringsko, men glidmomentet mot underlaget försvinner då och det kan slita på lederna vid långvarig användning, en variant av denna skon är äggskon, den är rak därbak istället för rund.

Sen finns det skor för tuffa tag, det är för hästar som sliter på sina skor väldigt fort, tillexempel då de skrapar med hoven i marken. Enklaste sättet att få skon att hålla längre är att svetsa på en hård metallkant i tån, eller att använda en extra tjock sko, tipsar Josefin.

Detta med skor är en hel vetenskap, det kommer nya skor ofta som ska motverka olika saker, detta är inget man lär sig bara sådär, det krävs år av utbildning att kunna välja ut rätt sko till hästen. Det är viktigt som hästägare att ta väl hand om hästens fötter, och ta gärna tid att ta del av hovslagarens kunskap och diskutera gärna om vad som skulle passa hästen, säger Josefine.


Vad tycks?

// Jenny

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Oscarsson - 3 juni 2012 20:02

Har nu laddat upp en jävla massa bilder på fb, från robins fest, på pållarna och på katterna och naturen :) Fick en lite cool bilde på Mingal & Tornado där M stegrar sig ;) Ingen bra skärpa men ändå ;) Nu ska jag glo på Mästarnas Mästare och sen ...

Av Jenny Oscarsson - 1 juni 2012 09:35

Tjenamors! Sitter nu hemma hos älsklingen och har precis vaknat :) Är hemma från skolan idag, feber & ont i huvet igen.. Skulle te Gbg te Chalmers elr va de heter med fysiken, medans alla andra är helt lediga.. så hade verkligen ingen lusta att...

Av Jenny Oscarsson - 29 maj 2012 22:47


         // Jenny

Av Jenny Oscarsson - 29 maj 2012 21:04

Nu är jag tillbaka här igen! Nattstad var en bra sida tills man koppla bloggen till facebook och allt på bloggen försvann.. Så nu kör vi här igen! Har inte bloggat på läääääänge! Kan dra lite snabbt vad jag har gjort dom senaste veckan :)Vecka 21...

Av Jenny Oscarsson - 9 maj 2012 08:52

Tack Linnéa för den fina headern ! :D Den ger en vårig känsla när man kommer in på bloggen :)   Jag kommer inte vara så aktiv här längre och har inte varit det på ett tag heller.. Har skapat en blogg på nattstad.se jennyoscarsson.nattstad.se ...

Presentation


Välkommen till min nya blogg!
Läs om mitt liv i text & bilder!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards