thisismylifeandilikeit

Direktlänk till inlägg 18 januari 2012

Travsporten

Av Jenny Oscarsson - 18 januari 2012 15:08

Här kommer inlägget om travsporten som jag lovat !


Historik:

De första organiserade travtävlingarna etablerades under 1800-talet i bland annat Frankrike och USA. Trav är numera en stor sport i bland annat Skandinavien, USA, Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Australien och Nya Zeeland.


Trav runt om i världen:

I till exempel USA körs varje år ett lopp för treåriga hästar som heter Hambletonian Stakes. Det räknas som världens största treåringslopp ihop med svenska och franska kriteriet.

I januari varje år körs Prix d'Amerique i Paris, ett lopp för äldre hästar. Loppet körs på travbanan Vincennes över 2 700 m och räknas som världens största långdistanslopp. Några svenska hästar har vunnit loppet genom åren, bland annat Queen L med Stig H Johansson, Ina Scot med Helen A Johansson och Gigant Neo med Dominiek Locqueneux(tränad av Stefan Melander) och Maharajah med Örjan Kihlström kom på 2a plats 2011 i detta lopp.

( Queen L står numera på Broline, hon är född -86 tror jag & har sprungit in ca. 17 miljoner!)


Åldrar:

Varmblodiga travare får börja tävla när de är två år. Ston tävlar till och med det år de fyller tio och hingstar och valacker till och med det år de fyller tolv. Kallblodstravare tävlar t.o.m det år de fyller 15. Ponnytravet har helt andra regler för ålder. Där får man kvala när ponnyn är tre år och köra ett lopp per tävlingsdag med en tre-åring. När ponnyn är mellan 4-18 år får den tävla två gånger per tävlingsdag.

Dem börjar alltså då köra in hästen när den är ett år gammal, vilket jag tycker alldeles förtidigt då hästen inte har hunnit växa klart. Själv tycker jag att dem kunde få börja tävla när dem är runt 5 år, så att hästen hinner vara unghäst.

( Detta är direkt kopierat från Wikipedia, när jag sökte på travsport så kom det typ inte upp något, så fick nöja mig med detta)


VÄRT ATT LÄSA!

''När du ska köra in din häst,ta det varligt och lungt.Låt det gärna ta tid och låt hästen mogna i varje moment.Går du för fort fram får du ALLTID ta flera steg tillbaka för att komma i fas med hästen igen.
Börja aldrig ett nytt moment innan du befäst det som varit.
Var alltid fler vid kritiska moment.
 
Det är alltid kusken som bestämmer vad som ska göras med hästen och medhjälparna utför det kusken vill.
Är ni flera runt hästen så låt bli att snacka ovesäntligheter,det är så lätt att tappa koncentrationen på hästen och det är då saker börjar hända.
Kör korta BRA pass istället för LÅÅÅNGA TRÅÅKIGA.
Bestäm innan körningen vad som ska göras och genomför det i största möjliga mån.
Bli inte arg och irriterad om det inte blir som du tänkt,avsluta med något bra som hästen kan.
En del dagar fungerar inte kommunikationen,
ta då istället en prommenad med hästen eller ställ in den i stallet och gå in och läs en bra bok
.
Man tappar mycket mark om man börjar bråka med hästen.
Förstår inte hästen vad du vill, försök hitta en annan väg att lära den.Det är du som är den smarta.
Skulle olyckan vara framme och det händer saker,vurpor,tramp över skaklar eller skentur..Ställ INTE in hästen i stallet med detta som avslut och gå in och bearbeta dina egna upplevelser.Ta hand om hästens trauma
FÖRST.Gör något som den är duktig på så den går in med possitiva upplevelser efter det obehagliga.
Gör du inte detta så får du problem nästa gång du ska köra hästen, för hästen bearbetar sitt trauma på ett helt annat sätt än du tänkt dej.Den blir stressad över att bli inkastad i stallet ev få div. blesyrer omsedda och sedan bli lämnad själv att tänka på det obehagliga.
Vi ser ALLTID till hästen först om möjlighet finns.
När du är ute och kör din häst,KÖR DEN, låten inte lulla runt i sin egen takt.
Den tröttnar på att lulla efter ett tag och börjar hitta på egna saker att förgylla tillvaron med tex.titta på stenar,brevlådor,bli "rädd"för bilar och diverse andra saker för att få sin dagliga dos av adrenalintillskott.''

/stallulven.se


http://www.hastnet.se/hastnet/forum/forum_svar.php?inlaggid=11082&kid=2 här hittar ni en sida där dem diskuterar när man ska köra in hästen, jag tycker att dem har alldeles rätt att man ska vänta tills häten är 2-2,5.


Detta inlägg om traven kanske inte blev riktigt som jag hade tänkt mig, men hoppas att ni gillar det ändå!

Tipsa gärna om vad jag ska skriva om!

// Jenny :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Oscarsson - 3 juni 2012 20:02

Har nu laddat upp en jävla massa bilder på fb, från robins fest, på pållarna och på katterna och naturen :) Fick en lite cool bilde på Mingal & Tornado där M stegrar sig ;) Ingen bra skärpa men ändå ;) Nu ska jag glo på Mästarnas Mästare och sen ...

Av Jenny Oscarsson - 1 juni 2012 09:35

Tjenamors! Sitter nu hemma hos älsklingen och har precis vaknat :) Är hemma från skolan idag, feber & ont i huvet igen.. Skulle te Gbg te Chalmers elr va de heter med fysiken, medans alla andra är helt lediga.. så hade verkligen ingen lusta att...

Av Jenny Oscarsson - 29 maj 2012 22:47


         // Jenny

Av Jenny Oscarsson - 29 maj 2012 21:04

Nu är jag tillbaka här igen! Nattstad var en bra sida tills man koppla bloggen till facebook och allt på bloggen försvann.. Så nu kör vi här igen! Har inte bloggat på läääääänge! Kan dra lite snabbt vad jag har gjort dom senaste veckan :)Vecka 21...

Av Jenny Oscarsson - 9 maj 2012 08:52

Tack Linnéa för den fina headern ! :D Den ger en vårig känsla när man kommer in på bloggen :)   Jag kommer inte vara så aktiv här längre och har inte varit det på ett tag heller.. Har skapat en blogg på nattstad.se jennyoscarsson.nattstad.se ...

Presentation


Välkommen till min nya blogg!
Läs om mitt liv i text & bilder!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards