thisismylifeandilikeit

Direktlänk till inlägg 17 januari 2012

Andalusier & Arabiskt Fullblod

Av Jenny Oscarsson - 17 januari 2012 19:27

Jag tycker det är ganska kul med alla hästraser, vad som är typiskt, vart dem kommer ifrån och sånt.

Så idag tänkte jag berätta om Andalusier & Arabiskt Fullblod, faktiskt två av mina favoriter!


Andalusier kommer ursprungligen från Andalusien i södra Spanien och hästammar från de berömda spanska hästarna som existerade under medeltiden. Denna rasen är en av de äldsta framavlade hästraserna i världen.

Rasen är ganska låg i mankhöjden, från 155-165 cm, en lagom stor häst tycker jag. De vanligaste färgerna är skimmel och brun, mellan 1970-2002 var inte fuxfärgen godkänd, eftersom man då trodde att fuxfärgen kom från iblandning av arabhästar och man var orolig för inkorsning.

Namnet Andalusier är dock något förvirrande och innefattar egentligen inte en enda egen hästras utan flera olika sorters hästar som är födda i Andalusien. Bland de renrasiga hästar som ingår i begreppet andalusier är hästrasen Pura Rasa Española (P.R.E.) och även den något mer okända Kartusierhästen.

Andalusiern har blivit känd för sitt majestätiska utseende, med kraftig naturligt böjd hals, raka eller lätt utåtböjda nosprofil och sina flytande och fina rörelser. Andalusierhästar används idag till all slags ridsport, dock främst dressyr, samt körning. Då Andalusierhästar även är lättlärda och lätt för att utföra svårare rörelser har de även blivit populära som cirkushästar.

   


Arabiskt Fullblod är en av världens äldsta framavlade hästraser som härstammar från hela den Arabiska halvön och Mellanöstern där de avlades fram av beduinerna. Araben är en ädel hästras av ökentyp som ofta beskrivs som vacker och elegant. Gångarterna är flytande och med jämna och fria rörelser. Arabhästen uppnår ofta högre ålder än de flesta andra hästraser och de ädlare arabiska hästarna har under flera tusen år använts för att förädla andra hästar, och mer än 80 % av dagens modernare hästraser har under någon tid influerats eller förädlats av araben.

Araben är en av världens mest eftertraktade hästraser, mycket på grund av sin mystik och sitt ädla utseende, men även då de är utmärkta allroundhästar som duger till all slags ridsport westernridning och speciellt till distansritt då araber är typiska ökenhästar med en otrolig uthållighet. Trots alla myter om arabens hetsiga humör så är rasen i de flesta fall utmärkta familjehästar som lever länge och är härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar.

Arabiska fullblod har en mycket tydlig och unik karaktär med kort rygg, rundad nacke och en tydligt inåtbuktande nosprofil. Huvudet är lätt trekantigt med liten mule och platt panna. Araben har oftast även bara 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor i jämförelse med de normala 18 revben, 17 svanskotor och 6 ländkotor som hos andra hästar. De färre svanskotorna bidrar till arabens höga svansföring vid rörelse. Araberna blir oftast mellan 145 och 155 cm i mankhöjd och förekommer i alla färger utom black och tigrerad. Skäck finns men är ovanliga och man avlar inte på dem då de inte är tillåtna.

   

(All information är från Wikipedia)


Det kommer fler raser framigenom, så håll utkik!

& hoppas att ni är nöjda ;D

Ha de!

// Jenny

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Oscarsson - 3 juni 2012 20:02

Har nu laddat upp en jävla massa bilder på fb, från robins fest, på pållarna och på katterna och naturen :) Fick en lite cool bilde på Mingal & Tornado där M stegrar sig ;) Ingen bra skärpa men ändå ;) Nu ska jag glo på Mästarnas Mästare och sen ...

Av Jenny Oscarsson - 1 juni 2012 09:35

Tjenamors! Sitter nu hemma hos älsklingen och har precis vaknat :) Är hemma från skolan idag, feber & ont i huvet igen.. Skulle te Gbg te Chalmers elr va de heter med fysiken, medans alla andra är helt lediga.. så hade verkligen ingen lusta att...

Av Jenny Oscarsson - 29 maj 2012 22:47


         // Jenny

Av Jenny Oscarsson - 29 maj 2012 21:04

Nu är jag tillbaka här igen! Nattstad var en bra sida tills man koppla bloggen till facebook och allt på bloggen försvann.. Så nu kör vi här igen! Har inte bloggat på läääääänge! Kan dra lite snabbt vad jag har gjort dom senaste veckan :)Vecka 21...

Av Jenny Oscarsson - 9 maj 2012 08:52

Tack Linnéa för den fina headern ! :D Den ger en vårig känsla när man kommer in på bloggen :)   Jag kommer inte vara så aktiv här längre och har inte varit det på ett tag heller.. Har skapat en blogg på nattstad.se jennyoscarsson.nattstad.se ...

Presentation


Välkommen till min nya blogg!
Läs om mitt liv i text & bilder!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards